دومین نشست علمی و تخصصی واحد زبان و ادبیات فارسی برگزار شد

به گزارش گروه زبان و ادبيات فارسي دفتر تاليف كتابهاي درسي ابتدايي و متوسطه نظري، دومین نشست علمی و تخصصی واحد زبان و ادبیات فارسی دفتر تالیف کتاب های درسی روز سه شنبه 8 اسفند ماه 96 از ساعت 14 تا 16 در سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی برگزار شد.

در این نشست جناب آقای دکتر بهرام پروین گنابادی درباره ویژگی های ادبیات داستانی پس از انقلاب اسلامی سخن گفتند. در این نشست دبیران زبان و ادبیات فارسی مناطق مختلف آموزش و پرورش شهر تهران شرکت کرده بودند.

دکتر پروین مطالبی به شرح زیر بیان کردند:

حکایت و داستان در تاریخ ادبیات فارسی جایگاه ارزشمندی داشته است به گونه ای که بسیاری از دانشمندان ایرانی در آثار علمی و اجتماعی و تاریخی خود از داستان و حکایت برای تاثیر گذاری سخن خود استفاده می کردند مانند، تاریخ بیهقی، جوامع الحکایات، کلیله و دمنه، مرزبان نامه و ...

ادبیات داستانی به معنای امروزی ان از دوره مشروطه وارد ایران شد و نویسندگان سعی کردند تا با پیروی از سبک های نویسندگی غربی دست به قلم ببرند. جمال زاده، بزرگ علوی، جلال احمد و سیمین دانشور از جمله این نویسندگان بوده اند. مضمون داستان ها بیشتر اجتماعی و در جهت بزرگ نمایی مشکلات مردم در طبقات مختلف اجتماعی بود.

پس از انقلاب اسلامی ، تحولات فراوانی در عرصه داستان نویسی به وجود امد. تعداد نویسندگان زن بیشتر از دوره های قبل شد. توجه به مسائل اجتماعی مانند انقلاب اسلامی ، دفاع مقدس، توجه روحیه جهادی و فرهنگ شهادت در آثار داستانی بیشتر شد. بسیاری از داستان ها به لحاظ ویژگی تصویری بودن توسط کارگردانان به فیلم تبدیل شدند و در نهایت این که قالب های روایی و داستانی نسبت به قبل دچار تحول شد و خاطره نگاری و ذکر روایت های دوران دفاع مقدس با داستان و رمان هم پوشانی پیدا کرد.

در ادامه دکتر قاسم پور مدیر گروه ادبیات درباره جایکاه داستان در کتاب های فارسی صحبت کردند. از آنجا که داستان ، ابزار مناسبی برای انتقال مفاهیم متعالی فرهنگی، دینی، ارزشی و ملی به شمار می رود ، در تدوین کتاب های درسی فارسی بخش عمده ای از محتوای برنامه درسی فارسی به داستان اختصاص داده شده استو در این بین ادبیات داستانی پس از انقلاب اسلامی از جایگاه ویژه ای در کتاب های فارسی برخوردار است. از دبیران زبان و ادبیات فارسی انتظار می رود برای معرفی ادبیات داستانی این دوره ، اطلاعات خود را به روز کنند تا بتوانند در کلاس درس داستان های متعلق به 40 سال کذشته را بدرستی به دانش آموزان معرفی کنند.

در بخش پایانی برنامه نیز سرکارخانم دکتر عبادتی نیز درباره داستان در کتاب های فارسی دوره دوم متوسطه مطالبی را ارئه کردند و به سوالات حاضران پاسخ دادند.