محتوای غني «ایثار و شهادت» در کتاب‌ها

امانی طهرانی در خصوص «ورود محتواهای جدید و موضوع ایثار و شهادت در کتاب درسی»، متذکر شد: اصولاً آنچه که از شهریور سال 95 تحت عنوان اینکه جلوه‌های ایثار و شهادت در کتب درسی کمرنگ شده است، شروع شد، از صدر تا ذیل آن خلاف واقع بود و اخبار آن سر تا پا غیر واقعی بود.

مدیرکل دفتر تألیف کتب ابتدایی و متوسطه نظری در گفت‌وگو با فارس بیان داشت: گروهی برای اینکه دغدغه و نگرانی ایجاد کنند، با تمسک به موضوعات غیر واقعی این حس را ایجاد کردند که ارزش‌ها در کتاب درسی کمرنگ می‌شود و این را به جناح سیاسی خاص نسبت دادند.

وی افزود: تیتر «حذف شهید فهمیده از کتاب درسی» کاملاً دروغ بود یا تیتر «آموزش بی بند و باری جنسی به دانش‌آموزان اول دبستان در کتاب ریاضی» نیز کاملاً دروغ بود.

مدیرکل دفتر تألیف کتب ابتدایی و متوسطه نظری خاطر نشان کرد: اینکه ارزش‌ها در کتاب درسی کمرنگ شده است، یک ادعاست و در کل قابل بررسی است؛ برای نمونه پژوهشی با عنوان «تحلیل میزان پرداختن به فرهنگ ایثار و شهادت در کتاب درسی» توسط یکی از استان‌ها انجام شده است که در آن 129 جلد کتاب درسی بررسی شده است و 1271 صفحه از دوره ابتدایی تا پایان مقطع نظری به این موضوع پرداخته است.

امانی طهرانی متذکر شد: در کتاب اجتماعی پایه نهم اعلام کردند عکس «سید جمال الدین اسد آبادی» حذف شده است، اما این موضوع را نگفتند که به جای عکس وی، عکس«میرزای شیرازی بزرگ» آورده شد که این در خصوص موضوع تحریم تنباکو جای مناسبی بود.

وی یادآور شد: اگر این طور ما را تحت فشار قرار دهند که هرچه در کتاب درسی آوردیم دیگر نتوانیم آن را تغییر دهیم، این روال علمی کار نیست؛ بلکه فرایند تألیف در حال رشد است؛ حتی ما در خصوص مسائل آمریکا و غیره از موج سیاسی وارد نمی‌شویم بلکه از جهت عمق آنکه استکبار شناسی و استکبار ستیزی است، وارد می‌شویم؛ چراکه لایه کتاب درسی، لایه عمق است نه موج.

مدیرکل دفتر تألیف کتب ابتدایی و متوسطه نظری تصریح کرد: عکس رئیس جمهور در کتاب درسی است اما فقط عکس رئیس جمهور کنونی نبوده بلکه رؤسای قبلی نیز بوده است، اما آن کسی که یک دفعه عکسی را برجسته می‌کند، می‌خواهد مصادره به نفع خود کند.

وی افزود: یک سیاه نمایی رخ داد و گفتند چرا جمله امام(ره) راجع به شهید فهمیده از کتاب پایه پنجم حذف شده است؛ هیچ کس نگفت که به این دلیل بود که عین این جمله در کتاب سال سوم وجود دارد؛ ضمن اینکه در کتاب پایه پنجم این جمله را مبنای فعالیت جدیدی قرار داده‌ایم‌ و این درس و موضوع حذف نشده است؛ بلکه 6 شهید دیگر نیز به کتاب درسی اضافه شده است.

مدیرکل دفتر تألیف کتب ابتدایی و متوسطه نظری با تأکید بر اینکه این رویکرد کلان، 100 درصد رویکرد قوی و درستی است، گفت: ارزش‌ها در کتب درسی در یک دهه اخیر به مراتب از قبل منسجم‌تر است؛ چرا که در برنامه درسی به طور مداوم به پختگی بیشتر می‌رسیم و کارشناسی ما تقویت می‌شود.

امانی طهرانی متذکر شد: آنچه که از نقص‌ها در جامعه منعکس شد، 100 درصد غلط است و خلاف واقع بود و هرکس که مایل بود، همه موارد به صورت جزء به جزء قابلیت دفاع دارد.

وی افزود: کسانی که این کار را انجام دادند، لطمه‌ای نیز به فرآیندهای ما زدند؛ لطمه از این بابت بود که مؤلفان را به یک احتیاط ممانعت کننده وادار کردند یعنی الان اگر مؤلف بخواهد مطلب یا عکسی را بیاورد، از آن صرف نظر می‌کند و دچار شک و گمان می‌شود.

مدیرکل دفتر تألیف کتب درسی ابتدایی و متوسطه نظری خاطر نشان کرد: یک هدف کوتاه سیاسی را به قیمت یک لطمه طولانی ترجیح می‌دهند. متاسفانه افرادی که تریبون داشتند نیز به این دام افتادند؛ فردی دارای تریبون است در محضر رهبر انقلاب اشاره کرد «در کتاب درسی آموزش بی بند و باری به دانش‌آموزان داده‌اند»؛ وقتی پیگیری می‌کنیم می‌بینیم یکی از ناشران گمنام و زیر پله‌ای این کتاب را منتشر کرده است؛ تازه کتاب درسی نبوده و کتاب کار است؛ ضمن اینکه در کتاب نیز بویی از بی بندی و باری جنسی نمی‌آید، اما چنین چیزی را تیتری با عنوان آموزش روابط نامشروع به دانش‌آموزان اعلام کردند.