پاسخ گروه واحد تحقيق، توسعه و آموزش رياضي در مورد حجم و زمان اختصاص يافته به كتابهاي رياضي پايه دهم

باسمه تعالي
با توجه به انتشار نامه برخي از دبيران محترم رياضي در مورد حجم و زمان اختصاص يافته به كتابهاي رياضي پايه دهم (رياضي 1 تجربي و رياضي، هندسه1 و آمار و رياضي انساني)، ضمن تشكر و قدرداني از اين عزيزان، واحد تحقيق توسعه و آموزش رياضي توضيحاتي را در جهت پاسخگويي و شفاف سازي تقديم مي‌دارد:

1- حجم و محتواي ارائه شده براساس حداقل 28 هفته تنظيم شده است و بودجه‌بندي اعلام شده پيشنهادي است و براساس شرايط استانها قابل تغيير و داراي انعطاف است. مطالب كتاب درسي طوري تنظيم شده است كه نيمه دوم كتاب با سهولت بيشتري همراه باشد. كتاب براي هفته‌اي 4 جلسه 50 دقيقه‌اي تأليف شده است.
2- در تدريس كتابهاي رياضي پايه دهم ، ممكن است دبيران ارجمند با چالش‌هاي متفاوتي مواجه شوند:
آ) تدريس كتاب براي اولين بار يك چالش به حساب مي‌آيد. مانند راهي كه بار اول پيموده مي‌شود. البته بايد اميدوار بود كه در آينده مسئولين محترم آموزش و پرورش در سطوح بالا امتيازي براي تدريس اول در نظر بگيرند.
ب) سبك كتابها نيز يك چالش است. هم دبير محترم و هم دانش‌آموز بايد در گيرانه به امر آموزش بپردازند. اين سختي كار است. البته جاي خوشحالي است كه عده‌ زيادي از همكاران محترم در دوره‌هاي آموزشي ضمن‌خدمت خشنودي و رضايت خود را از تغيير رويكردهاي كتابهاي جديد اعلام داشته‌اند.
ج) برخي انتظارات و باورهاي اولياء و مديران محترم در معرفي و استفاده از كتابهاي كمك آموزشي و يا ارائه تمرين‌هاي اضافه تنها به سنگين‌تر شدن وظايف معلم مي‌انجامد و مورد تأييد گروه رياضي نيست.
د) ممكن است در برخي موارد در عمل اجراي بخشي از كتاب نيازمند زمان بيشتر مي‌باشد و با حجم تمرينات زياد باشد كه اميد است بازخوردهايي كه از طرف همكاران محترم داده مي‌شود به اصلاح اين بخش‌ها كمك كند.
3- رياضي 1 رشته‌هاي تجربي و رياضي همان‌گونه كه پيداست براي دو رشته تأليف شده است و يك كتاب مشترك است و مشابه كتاب رياضي 2 قبلي از تنوع موضوع برخوردار است. با توجه به برنامه درسي پايه‌هاي دهم و يازدهم امكان حذف فصل يا فصولي از كتاب ميسر نمي‌باشد. البته براي كاهش حجم كتاب دهم، مطالبي مانند لگاريتم، ماتريس، توابع يك و يك و تعدادي ديگر به پايه‌هاي بالاتر منتقل شده‌اند. از هفت مبحث فعلي كتاب رياضي1 رشته‌هاي رياضي و تجربي سه مبحث مثلثات، توان و ريشه و معادله درجه دوم در كتاب رياضي 1 قبل (معادل رياضي نهم) ارائه مي‌شده است.
4- تناسب محتواي كتاب با سطح معلومات دانش‌آموزان موضوعي درست و مورد توجه مؤلفان بوده است. توصيه گروه رياضي به همكاران محترمع رجوع به كتابهاي پايه‌هاي ششم تا نهم است تا به طور دقيق از روند آموزش مفاهيم در آن كتابها آگاهي يابند.
5- سرفصل‌هاي كتابهاي رياضي پايه يازدهم و دوازدهم مشخص شده‌اند و بر روي سايت گروه رياضي قرار خواهد گرفت.
6- بسياري از همكاران تيم تأليف از معلمان فعلي رياضي كشور هستند. حتي تعدادي از اساتيدي كه از دانشگاها در امر تأليف حضور دارند، از سابقه مناسب تدريس مدرسه‌اي برخوردارند. البته علاوه بر اين در تيم‌هاي تأليف از متخصص موضوعي و آموزشگران رياضي نيز بهره گرفته مي‌شود.
7- همان‌گونه كه همكاران عزيز اطلاع دارند، فصل‌هاي كتاب‌هاي درسي پايه دهم به محض آماده شدن بر روي سايت گروه رياضي و دفتر تأليف قرارداده مي‌شدند و ضمن اطلاع‌رساني ، نظرات و پيشنهادها و اصلاحات از سراسر كشور دريافت و مورد بررسي قرار مي‌گرفت. هم‌چنين فرآيند رسمي اعتبارسنجي كتاب، استفاده از مشاورين مجرب و ساير ابزارها براي نقد و بررسي كتاب كمك‌هاي شاياني به اصلاح كتاب‌ها نمودند. هم‌چنان منتظر ارسال نقد و نظرات و پيشنهادات همكاران عزيز هستيم.
 درخاتمه لازم به ذكر است كه گروه رياضي اطمينان دارد كه به فضل الهي، همت، دقت، همراهي و مراقبت دبيران رياضي سراسر كشور تأثيري جدي و اساسي در ارتقاء كيفيت كتابهاي درسي رياضي كشورمان خواهد داشت.

با آرزوي سلامتي و موفقيت
واحد تحقيق، توسعه و آموزش رياضي