گزارش همایش ملی " تحلیل و ترویج برنامه درسی فارسی پایه دهم" اراک - 4 و 5 آذر ماه 1395

گزارش همایش ملی " تحلیل و ترویج برنامه درسی فارسی پایه دهم"

اراک - 4 و 5 آذر ماه 1395

همایش ساعت 8 صبح چهارشنبه 3 آذر 1395 با تلاوت آیاتی از کلام الهی و پخش سرود جمهوری اسلامی آغاز گردید.

جناب آقاي شهريار فولاوند، مديركل آموزش و پرورش استان مركزي ضمن عرض خيرمقدم به مهمانان، به اهميت زبان و ادبيات فارسي و تعامل هرچه بيشتر انجمن هاي علمي -ادبي معلمان ادبيات كشور و گروه هاي درسي با دفتر تاليف كتاب هاي درسي اشاره كردند.

آقای مجتبی حیدری، معاون آموزش متوسطه استان مرکزی، با عرض خیرمقدم به مهمانان، درخصوص اهمیت زبان و ادبیات فارسی و مهارت های زبانی و آموزش آنها و جایگاه دبیرخانه در این حوزه، بياناتي ارائه داشتند.

آقاي دكتر علي اكبر كمالي نهاد، مسؤول دبيرخانه راهبري زبان و ادبيات فارسي كشور و نيز دبير اتحاديه انجمن های علمي معلمان ادبيات كشور، ضمن تشکر و سپاسگزاری از فعالیت های همکاران استان فارس در سال های گذشته، گزارشي درباره عملكرد دبيرخانه راهبری ادبیات در چند ماه اخير ارائه دادند.

آقاي اكبر شيرزادي، كارشناس مسؤول گروه هاي آموزشي وزارت، ضمن معرفي برخي منابع كارآمد هم چون كتاب "دانش تربيتي تخصصي معلمان" اثر زهره عابدي و روح الله رضاعلي، در مورد عملكرد دبيرخانه و جابه جايي آن، برنامه عملياتي دبيرخانه، بحث نظارت باليني و فرايند تدريس، نقد و بررسي سوالات هم چنين مروري بر درصد قبولي دروس نهايي ادبيات در رشته رياضي، تجربي و انساني مطالبي را بيان كردند. ايشان هم چنين از اجراي جشنواره الگوهاي برتر تدريس مرحله سيزدهم در سال تحصيلي جديد خبر داد و اينكه كتاب فارسي دهم جزو منابع جشنواره الگوي برتر تدريس در جشنواره امسال خواهد بود. در خاتمه به كاربرد فناوري در رشته ادبيات فارسي تاكيد كردند.

آقاي دكتر فريدون اكبري شلدره، عضو گروه زبان و ادبیات فارسی و از مؤلفان كتاب هاي فارسي نونگاشت پايه دهم،  در ادامه برنامه درباره ابزار رويارويي با جهان متن و اينكه يادگيري تغيير در سامانه هاي ذهني و فكري است و كتاب هاي جديد اگر اين تغيير را ايجاد كنند، موفق اند، مطالبي بيان فرمودند. سپس پیرامون قلمروهاي زباني، ادبي و فكري در كتب درسي با اين مضمون كه قلمروهاي زباني و ادبي هنجاري هستند و بر رويكرد هم گرا استوارند، اما قلمرو فكري دامنه بسيار فراخي دارد و مبتني بر رويكرد واگراست، توضيحاتي ارائه كردند.

جناب اقاي اسفنديار چهاربند، رئيس مركز برنامه ريزي منابع انساني و فناوري اطلاعات، ضمن خرسندي از برگزاري اين گردهمايي علمي و مفید، تاكيد بر برگزاري دوره هاي ضمن خدمت كارآمد در راستاي اهداف گروه هاي درسي نمودند.

در پايان اين بخش از برنامه، خانم دكتر سولماز مظفري نویسنده یکی از مقالات برگزیده همایش، به ارائه مقاله خود با عنوان "نقد و ارزيابي كتاب علوم و فنون ادبي" پرداختند.

در بخش دوم برنامه، كارگاه نقد و تحليل كتاب هاي ادبيات دهم با حضور مؤلفان، دبیران انجمن های علمی و سرگروه هاي درسي و شركت كنندگان برگزار شد. عصر اولين روز همايش، شركت كنندگان از شهرستان محلات بازديد كردند.

همايش روز جمعه ٥/٩/٩٥ با تلاوت قرآن كريم و پخش سرود جمهوري اسلامي ايران در ساعت هشت صبح آغاز شد.

آقاي بهرام حسين آبادي، معاون محترم پژوهش و برنامه ريزي استان مركزي ضمن عرض خيرمقدم به مهمانان، سخناني پيرامون اهميت و اهداف گروه هاي آموزشی درسي و نقش انجمن های علمی در فعالیت های آموزشی بيان فرمودند.

آقاي دكتر علی اکبر كمالي نهاد، دبیر محترم اتحادیه انجمن های علمی معلمان ادبیات گزارشي از عملكرد اتحاديه در یک سال گذشته ارائه دادند.

آقاي دكتر حسين قاسم پور مقدم، رئیس واحد تحقيق، توسعه و آموزش زبان و ادبیات فارسی دفتر تاليف و از مؤلفان كتب درسي با موضوع " توليد محتواي آموزشي فارسي" به سخنرانی پرداختند و اهمیت تولید محتوا و شیوه های گوناگون آن را تشریح نمودند.

خانم حكيمه خوش نظر، سرگروه زبان و ادبيات فارسي استان آذربايجان شرقي، برگزیده نرم افزار برتر، به معرفی نرم افزار خود با عنوان "محتواي الكترونيكي كتاب هاي نونگاشت پايه دهم" پرداخت كه مورد استقبال حاضران در جلسه قرار گرفت .

آقاي دكتر محمد رضا سنگري، مولف کتاب های درسی و سردبیر مجله رشد ادب فارسی، به موضوع ادبيات امروز و كتاب هاي درسي پرداختند.

در ادامه برنامه نویسنده برگزیده دیگر آقاي محمد حسن ملا حاجي آقايي، سرگروه استان قزوين، مقاله خود را با موضوع "نگارش خلاق" ارائه دادند و آخرین مقاله برگزیده، از خانم دكتر آمنه تاك، سرگروه استان سيستان و بلوچستان بود که مقاله خود را با عنوان "خوانش و لحن اولين گام ها در رويارويي با متن" ارائه دادند.

در ادامه برنامه، از برگزیدگان دو مسابقه مقاله نویسی و نقد و ویرایش کتاب های نونگاشت پایه دهم با اهدای لوح تقدیر و جایزه قدردانی به عمل آمد .

در بخش دوم برنامه ، دو كارگاه برای سرگروه های آموزشی و دبیران انجمن ها علمی برگزار شد. در کارگاه " تحليل محتواي برنامه درسي فارسي دوره متوسطه " دكتر قاسم پور، دكتر اكبري، دكتر سنگري و خانم عبادتي، شيوه هاي تحليل را تبيين كرده و ضمن هدايت كارهاي عملي توليد شده ، به پرسش هاي مطرح شده در مورد کتاب های درسی دهم پاسخ دادند .  كارگاه ديگر با عنوان "مهارت های خواندن و نوشتن" و با مديريت دكتر علی اکبر كمالي نهاد و دكتر بهياد صديق پور برگزار گرديد .

در اين همایش مسئولان وزارتي، استادان زبان و ادبيات فارسي، مولفان كتاب هاي درسي فارسي ، سرگروه هاي درسی زبان و ادبیات فارسي دوره دوم متوسطه ، دبیران انجمن های علمی معلمان ادبیات کشور و مولفان گروه زبان و ادبیات فارسی در مرکز آموزشی - رفاهی فرهنگیان اراک برگزار گردید.